Hvorfor du skal vælge et lærred på en kvalitetsblindramme!

Når man taler kvaliteten på opspændte lærreder, så kan man groft set opdele det i to.
Det ene vedrører blindrammen, som lærredet er spændt op på og det andet handler om selve lærredet.

TRÆETS OPRINDELSESLAND 

At lærredet er spændt op på en kvalitetsblindramme, har betydning for, at rammen ikke slår sig, hvorved billedet bliver skævt. I den forbindelse kan træsorten være afgørende, men blindrammer vil af hensyn til prisen stort set aldrig blive lavet af hårdt træ. De fleste blindrammer laves af fyrretræ eller grantræ, men kvaliteten heraf varierer meget afhængigt af træets oprindelsesland og dette lands klima.
Træ fra nordiske lande, som f.eks. Sverige og Finland, vokser grundet klimaet i disse lande langsomt, hvilket forøger kvaliteten af træet markant.
Man kan prøve at forestille sig et træ med 30 åreringe kontra et træ med nogle enkelte åreringe.
Når træ skal bruge mange år på at blive fældningsdygtigt, stiger prisen naturligt nok på dette, hvilket er årsagen til, at nogle producenter vælger at bruge billigere træ.

KØB DET TUNGE LÆRRED

Producenter, som bruger en dårligere kvalitet af træ, reklamerer naturligt nok ikke med dette. Men der findes et meget simpelt trick, som gør enhver i stand til hurtigt at identificere forskellen på lærreder med en kvalitetsblindramme og lærreder med en svagere blindramme. Man løfter blot lærredet. Føles det meget let, så er der anvendt en billig blindramme. Føles lærredet derimod tungt, så er der anvendt en kvalitetsblindramme. Der findes naturligvis også andre ting mellem en meget dårligt og den helt ideelle blindramme. Er man i en butik med et bredt udvalg, så er det dog meget simpelt at vurdere blindrammernes kvalitet op imod hinanden ved hjælp af dette trick.

Dertil kommer, at kvaliteten af blindrammerne naturligvis også kan vurderes på deres størrelse. En ting er dybden, noget andet er bredden på blindrammen, som også har en væsentlig betydning for dennes stabilitet – særligt når man kommer op i større størrelser.

KILER

Til sidst skal man desuden lægge mærke til om blindrammerne er lavet til, at man skal kunne kile det ud. Når man maler på et lærred og derved gør det vådt, så vil det unægtelig give sig og potentielt blive slapt. Derfor er det vigtigt, at det er muligt at kile lærredet ud. På bagsiden af lærredet kan man se rammerne og i hvert hjørne skal der være to små huller. Ideelt set følger der også 8 kiler med til netop dette formål.

VÆGT

Hvad angår lærredet, så er der også en række forhold, som kommer i spil. En klassisk fejl, som mange begår, er at tage et simpelt kig på vægten, som er angivet med g/m2 på lærredets etiket.
Denne vægt er dog i mange tilfælde ikke retvisende, særligt ikke når det drejer sig om billige lærreder, f.eks. dem, der er produceret i Kina.

GESSO MED ELLER UDEN KRIDT

Det er almindelig procedure for lærreder af alle kvaliteter, høj som lav, at vægten angives efter grunding. Imidlertid bruger nogle producenter af billige lærreder en høj andel af kridt i deres gesso, hvilket øger vægten på lærredet betragteligt. Det er derfor, at man kan finde billige Kina-lærreder med en angivelig vægt på 400 g/m2 uden, at dette på nogen måde er retvisende for lærredets kvalitet. Ofte er sådanne lærreder faktisk så dårlige, at man uden videre kan prikke sin finger gennem lærredet, hvis man blot trykker lidt til.

Dette er til gengæld lidt sværere at identificere ved første øjekast, men man kan med fordel spørge forhandleren af lærrederne ind til selve lærredets oprindelsesland. Det er et godt udgangspunkt at gå efter europæisk producerede lærreder, hvis man gerne vil have en god kvalitet, man skal dog være lidt mere kritisk ift. lærreder fra Østeuropa.

MATERIALEVALG

Desuden skal man være opmærksom på materialevalget. I dag er de mest solgte lærreder lavet af bomuld. Imidlertid bliver flere og flere kvalitetslærreder produceret med en bomuldsblanding, hvor man blander polyester i for at forstærke lærredet og desuden gøre det mere elastisk, så det bedre kan kiles ud. Opspændte lærreder skal desuden være forlimede og grundede. Gode malerlærreder er typisk grundet 2-3 gange.

BÆREDYGTIG

Slutteligt er der hele bæredygtighedsspørgsmålet. Her hjælper det naturligt meget at købe varer, der er produceret i Danmark.
Man kan dog også kigge efter om blindrammen er lavet af FSC-certificeret træ og om gesso samt lim på lærreder er fremstillet uden animalske ingredienser.

Find vores lærreder her.

God fornøjelse.